Strona 1 z 1

Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2018-10-10, 20:30
przez ene
Czaicie się i nie ma komu tematu założyc, a są podobno chętni - to rozpoczynam i wybiegam tu nieco w przyszłość:

do pogaduszek ogólnokucharskich proponuję kontynuować stary wątek: http://postcrossing.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=25

a tu zróbmy sobie książkę kucharską - mam tu prośbę do każdego, kto wstawia przepisy aby zastosował się do dwóch drobnych zasad:
  • Każdy przepis powinien mieć tytuł/nazwę i ten tytuł powinien być pogrubiony i większymi literami, by się odróżniał od reszty posta
  • W jednym poście wstawiajcie max dwa przepisy :)


a dlaczego tak? już mówię: w tym i nastepnym poście (który zaraz zarezerwuję) bedzie spis wszystkich przepisów podlinkowanych do odpowiedniego postu. W ten sposób jak dojdziemy do 20 stron to nie trzeba będzie wertować wszystkiego by coś znaleźć [wink]

wyjdzie w praniu czy będziemy ten spis szatkować na dania zimne / ciepłe / desery / cośtam - zależy to wyłącznie od was i waszych przepisów [z] na razie będzie (nomen omen?) groch z kapustą :>

Zapraszam do dzielenia się przepisami :)


Spis treści:
Chleb - by ene
Ciasto kruche ze śliwkami - by krawiec
Francuska zapiekanka makaronowa - by krawiec
Kurczak w sosie porowym - by RudaNiepoprawna
Owocowa Buddha Bowl - by Delillah
Pasta jajeczna - by Delillah
Placki z dyni (na słodko) - by ene
Porterówka - by ene
Prosty chlebek bananowy - by zbig
Spaghetti z soczewicą - by Delillah
Szarlotka - by krawiec
Śledzie Katarzyny - by ene
....

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2018-10-10, 20:30
przez ene
rezerwacja

Ciasto kruche ze śliwkami

PostNapisane: 2018-10-10, 21:02
przez krawiec
Ciasto kruche ze śliwkami

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - około 300- 320 g
kostka masła - 200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średnie jajko
1/3 szklanki cukru
do 1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem
Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek (opcjonalnie), papier do pieczenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: 20/30 cm

Jak zrobić ciasto kruche:
W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiaj ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.

Śliwki
W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Możesz użyć dowolnej, polskiej odmiany - ważne, by były to śliwki w których dobrze odchodzi pestka. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków.
---
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia.

Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię.

https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-kruche-ze-sliwkami

Szarlotka

PostNapisane: 2018-10-10, 21:04
przez krawiec
Szarlotka

Kalorie: 255 w 100 gramach ciasta

Składniki:
1,5 kg jabłek - około 6 sztuk np. antonówka
2 szklanki mąki pszennej - 320 g
kostka masła - 200 g
1 średnie jajko
1/4 szklanki cukru - 80 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce - 60 minut

Opcjonalne dodatki do szarlotki:
Do tartego jabłka możesz zawsze dodać pół łyżeczki cynamonu lub mieszankę przypraw do szarlotki. Takie mieszanki są całkiem dobre, ale tylko wtedy, gdy w ich skład wchodzą: cynamon, goździki, imbir, kardamon, skórka cytrynowa czy wanilia. Niestety zazwyczaj na pierwszym miejscu w składzie jest cukier, którego w szarlotce nam nie brakuje.

Po upieczeniu szarlotkę warto oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu. Cukier puder nie był uwzględniony podczas liczenia kaloryczności szarlotki.

Jaka mąka do szarlotki?
Mąka pszenna krupczatka jest mąką dedykowaną pod ciasta kruche. Ja jednak zazwyczaj mieszam mąką krupczatkę ze zwykła mąką pszenną tortową. Czasem używam tylko mąki pszennej tortowej. Przy idealnie dobranej ilości masła, mąka tortowa smakuje mi nawet bardziej niż ciasto kruche zrobione z krupczatki.

Jakie są najlepsze jabłka do zrobienia szarlotki? Są dwie odmiany jabłek, które polecam gorąco i które sprawdzą Ci się w 100%. Antonówki oraz szara reneta. Są to kwaśne, twarde jabłka. Nie puszczają tak dużo soku a zachowują idealną strukturę i smak, który jest wręcz pożądany przy takim cieście jak szarlotka.

https://aniagotuje.pl/przepis/szarlotka

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2018-10-11, 08:10
przez Delillah
Pasta jajeczna

Wczoraj eksperymentalnie robiłam pastę jajeczną - ale bez majonezu [z]

Potrzebujemy:
- 3 jajka
- 3/4 łyżki jogurtu greckiego
- pół łyżeczki musztardy
- szczypiorek
- sól
- pieprz

Jajka oczywiście siekamy drobniutko, a następnie mieszamy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy szczypiorek. Ja zawsze wstawiam do lodówki na conajmniej 30 minut żeby się "przegryzło".
Pasta wyszła na prawdę smaczna ;D

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2018-10-11, 18:39
przez ene
CHLEB

(wymaga zaczynu)


Składniki (wrzucac kolejno jak podane)

1 kg mąki pszennej
0,5 szkl. mąki żytniej
0,5 szkl. siemienia lnianego
3/4 szkl. słonecznika
3/4 szkl. dyni
0,5 szkl. płatków owsianych zwykłych górskich
3 łyżeczki soli (płaskie)
3 łyżeczki miodu (najprościej rozpuścić go w wodzie a potem dodac do reszty składników)
0,5 L ciepłej przegotowanej wody
0,5 L wody gazowanej
1 szklanka ciasta z poprzedniego rozrobienia


Przyrządzanie

Bierzemy miskę, wrzucamy składniki jak wyżej i mieszamy do wyrobienia ciasta (osobiście zaczyn dodaje jak poprzednie skladniki już wymieszam nieco). Odkładamy szklankę ciasta na kolejny wypiek (nowy zaczyn). Formę lub prodiż posmarować olejem. Dno posypać płatkami owsianymi (ja boki też sypię :P). Wykładamy ciasto do formy (zostawiając miejsce na rozrost masy). Przykrywamy ściereczką bawełniana i zostawiamy na 10-12 godzin. Pieczemy w piekarniku lub prodiżu 1 h i 10 min w temperaturze 160-180 C.


----
Bardzo go lubię - jest pyszny ;D

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2018-11-02, 20:05
przez ene
Śledzie Katarzyny

Składniki:

50 dag filetów śledziowych
2 łyżeczki cukru pudru
po szczypcie zmielonych przypraw: cynamonu, goździków, zioła angielskiego i pieprzu
4-5 pokruszonych i roztartych liści laurowych
kawałeczek drobno posiekanego świeżego imbiru
3-4 cebule
2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2-3 łyżki oleju
cukier
pieprz
sól

Przyrządzanie:

Cukier puder utrzeć z przyprawami korzennymi. Jeśli filety są zbyt słone, dobrze je wymoczyć. Następnie wypłukać, osuszyć, ułożyć w salaterce, posypać przygotowaną mieszanką korzenną, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku cukrem, pieprzem i solą, przestudzić. Na półmisku ułożyć warstwę pokrojonych na porcje śledzi, przykryć je przygotowanym sosem cebulowo-pomidorowym oraz udekorować gałązkami natki pietruszki.



Śledzie lubię jeść na kilka sposobów, ale w/w jest ulubionym ;D

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2019-02-02, 10:52
przez krawiec
Francuska zapiekanka makaronowa

Składniki:
750 g makaronu spagetti
4 jajka
300 g boczku
2 cebule
ser brie lub camembert
natka pietruszki (lub inne zioła wg gustu)
ser parmezan (lub inny)
sól
pieprz

Wykonanie
1. Makaron ugotowac al dente
2. Pokrojony boczek podsmażyć, następnie dodać cebulę i zeszklić razem
3. Ugotowany makaron wymieszać z podsmażonym boczkiem i cebulą, posiekaną pietruszką, jajkami, parmezanem, solą i pieprzem (wg uznania). Wszystko wymieszać.
4. Przełożyć do okrągłego naczynia do zapiekania. Wypełnić najpierw naczynie do ok. połowy. Na środku położyć ser brie/camembert, delikatnie wcisnąć i przyłożyć pozostałą częścią makaronu.
5. Posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki
6. Zapiekać w 180 st. C przez 20 min.
7. Przy podawaniu, rozcinać jak pizzę :)


https://www.facebook.com/Chefclub.tv/vi ... 175680255/

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2019-08-19, 19:11
przez RudaNiepoprawna
Kurczak w sosie porowym

Składniki:
500g kurczaka (dowolna część, byle bez kości, zamiast kurczaka może być polędwiczka wp, ze schabem też robiłam i było ok [wink] )
1 por (ilość pora zależy od tego czy lubimy pora, ja osobiście tak uwielbiam ten sos że robię z dwóch porów)
śmietanka 30% 200-250ml (tak mniej więcej na jednego pora, jeśli użyjemy dwa pory można użyć też jeszcze jednej śmietanki, może też być 18%do gotowania ale smak będzie ciut inny)
dowolne, ulubione przyprawy

Wykonanie
Kroimy kurczaka w kostkę (jeśli używamy schaba to w plastry i lekko ubijamy, polędwicę wp również na plasterki ale nie klepiemy tłuczkiem tylko możemy ją rozpłaszczyć lekko palcami), przyprawiamy wedle upodobania - może być sama sól z pieprzem, mogą być inne ulubione mieszanki przypraw. Zostawiamy na chwilę żeby mięso przeszło przyprawami, po czym podsmażamy na patelni do zamknięcia i ściągamy, patelkę zostawiamy. Kroimy białą część pora na półplasterki lub talarki jeśli bardzo gruby i wrzucamy na patelkę po kurczaku. Dusimy do zeszklenia, kiedy to nastąpi dodajemy śmietankę i znów dusimy pod przykryciem aż zacznie się gotować. Wtedy dodajemy kurczaka, można ewentualnie dodać też tymianek i dusimy jeszcze trochę, żeby mięsko nie było surowe w środku. Można podawać praktycznie ze wszystkim [wink]

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2019-09-04, 14:32
przez Delillah
Spaghetti z soczewicą

- pół szklanki soczewicy czerwonej
- 10 cm pora
- 1 marchewka
- passata pomidorowa
- szalotka
- oliwa
- pół ząbka czosnku (jak ktoś lubi, można dać więcej :P)
- sól, pieprz

Ugotować soczewicę. Szalotkę, pora, marchewkę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dolać passaty (ilość wedle uznania), dorzucić soczewicę. Podusić jeszcze trochę. Wyszło mi tego 2 porcje - zjadłam z 50 gr makaronu z ciecierzycy :) Wyszło na prawdę pycha :)

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2019-09-04, 22:02
przez ene
Porterówka


Składniki:

0,5 L piwa porter
0,5 L wódki (może być też spirytus, ja wolałam słabszą)
1 torebka cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. W garnku oba cukry zalać piwem i mieszać do rozpuszczenia (można lekko podgrzać)
2. Gdy wystygnie dolać wódki i zalać tym butelki.


Wychodzi taki słodkawy drink. Można podać przy okazji jakiegoś spotkanka towarzyskiego [wink]

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2020-08-10, 07:02
przez Delillah
Odświeżę nieco wątek [z] To przepis dla tych którzy lubią śniadania na słodko [oc]

Owocowa Buddha Bowl

przepis na 2 porcje

60 g płatków owsianych/ugotowanej komosy ryżowej
200 g jogurtu (ja dałam Skyr 150 g + odrobinę kefiru)
100 g malin
100 g borówek
100 g truskawek
2 łyżki dowolnych orzechów (u mnie świetnie sprawdziły się włoskie)

Jogurt miksujemy z borówkami i przekładamy do miseczek. Dodajemy płatki/komosę. Na wierzch kładziemy maliny i truskawki i posypujemy orzechami. Śniadanie gotowe [bardzo dobre]
Ja właśnie biorę się za konsumpcję [napijmy sie]

Obrazek

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2021-10-09, 16:35
przez ene
Placki z dyni (na słodko)

Przepis tak naprawdę pochodzi stąd - https://www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-z-dyni ale mowa tam o jogurcie 100g, a ja miałam 150g więc zmodyfikowałam ilości:

Składniki:
  • 150g - jogurt naturalny
  • 300g - surowa dynia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2,25 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 szkl. mąki
  • olej/masło do smazenia na patelni


Wykonanie:

1. Dynię obrać, wypestkować i zetrzeć na drobnej tarce - nie musi być papka, wiórki też ok.
2. Dodać jogurt naturalny, jajka, cukier i wymieszać łyzką
3. Dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia (w linku nalezy mąkę i proszek zmieszać w osobnej misce i dopiero połaczyć z papką dyniową ale zrobiłam po mojemu i też git ;D )
4. Rozgrzać patelnię z olejem
5. Nakładać papkę dyniową dużą łyzką z zachowanymi odstępami, bo placek troszkę urośnie - nie trzeba za specjalnie wyrównywac ciasta, jak kto woli. Wolałam mniejsze placki więc nakładałam porcję po łyzce, ale podwójna jak w przepisie tez oki. Smażyć z obu stron do zrumienienia - mi poszło szybciej niż 2 minuty z przepisu, więc polecam kontrolować.

Obrazek

Re: Forumowa Książka Kucharska

PostNapisane: 2021-10-20, 20:10
przez zbig
PROSTY CHLEBEK BANANOWY

Ten chlebek jest banalnie prosty w wykonaniu i sprawdza się doskonale, jeśli w lodówce zalegają przejrzałe banany. Ja użyłem takich z czarną skórką. Nie warto wyrzucać takich owoców, bo w połączeniu z kilkoma składnikami można wyczarować z nich super ciasto.
Obrazek

Składniki:

3 przejrzałe lub bardzo dojrzałe banany

75 g roztopionego masła

0,5 (albo mniej) szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 szkl mąki

Wszystkie składniki zmiksowałem ręcznym blenderem. Prostokątną foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia, wlałem do niej masę i wstawiłem ją na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Patyczkiem sprawdziłem czy ciasto jest już upieczone w środku.