POSTCROSSING.com.pl

Pierwsze forum polskich postcrosserów

Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

• Strona główna forum ‹ Postcrossing ‹ MAM PROBLEM... ‹ PORADNIKI
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
  • FAQ
  • Zarejestruj
  • Zaloguj

Rejestrowac czy nie? Zglaszac do Administracji! :)

Odpowiedz

Rejestrowac czy nie? Zglaszac do Administracji! :)

Postprzez Spiaca » 2012-04-01, 13:41

Zakladam oddzielny watek, bo pozniej ciezko bedzie odnalezc post przewodni, namawiajacy do donoszenia ;D
Tak wiec, prosze czytac, a jak zdecydujecie sie skarzyc i potrzebujecie pomocy, to prosze pisac [u]

Dobra, odnosnie rejestrowac/ nie rejestrowac, odsylam do postu, ktory jest na oficjalnym forum, proponuje przeczytac ten post i kolejne 2 pod tym:

http://forum.postcrossing.com/viewthrea ... pid4116810

W skrocie, jesli dostaliscie cos, co nie jest pocztowka, a wycinkiem z gazety, tektura obklejona czymstam czy cokolwiek, macie dylemat i nie chcecie tego rejestrowac, to zamiast wyrzucic to do smieci i olac czy z zalem rejestrowac itd, administracja prosi, zeby to do nich zglaszac, jednoczesnie zaznaczaja zeby kartki nie wyrzucac bo moga zapytac o skan lub zdjecie.

Pisza tez, ze czesto ludzie sie skarza ze dostali badziew i jak to sprawdzaja, to widza ze kartka jest zarejestrowana i przy rejestracji byla napisana wiadomosc z podziekowaniami. Wiec logicznie, jak oni maja komus zwrocic uwage, skoro byla rejestracja i podziekowania, zamiast napisac takiemu ze wyslal badziew i to nie jest pocztowka?

Tak wiec, na glownej stronie PC klikasz na help==>>> contact

Obrazek

otworzy sie takie cos :

Obrazek

I zaznaczasz ze chcesz im powieddziec o "postcard that I received"

nastepnie, otworzy sie takie okienko

Obrazek

i na dole w okienku "what is the subject of your question"

piszemy albo postcard ID albo: complaint

I w okienku ponizej "your message" mamy pole do popisu i mozna sie zalic na calego.
Wazne jest, zeby odac im postcard ID, tak zeby oni mogli to u siebie odnalezc.

Jesli potrzebujecie pomocy przy napisaniu wiadomosci, to prosze podac dokladny opis badziewia jakie otrzymaliscie i jak sie z wziazku z tym czujecie i pomoge w tlumaczeniu.
*Fav Picassa||*od was otrzymane ||* PRL otrzymane ||Profil PC ||
NIE SWAPUJE
"wnerwia mnie to, że lubie monte, a ono jest drogie" --> kazda przyjazn ma swoja cene ;D
Spiaca
Administrator
Administrator

Ostrzeżenia: 1
Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy

Postprzez tabibito » 2012-04-01, 14:36

Dzięki Ci za ten wątek. Całkiem niedawno dostałam jako pocztówkę kawałek wyciętej tektury chyba z jakiegoś opakowania, a w wiadomości między innymi zdanie, że nadawca ma nadzieję, iż podoba mi się sowa na pocztówce. Oczywiście żadnej sowy na tej tekturze nie było, nie zauważyłam nawet śladów kleju, które mogłyby świadczyć o tym, że do tektury cokolwiek było przyklejone. Zastanawiałam się, co z tym zrobić. Teraz już wiem...
Większość nigdy nie ma racji. - "Kot, który przenika ściany", Robert Anson Heinlein

Jeśli z jakiegoś powodu wysyłasz mi pocztówkę lub pocztówki, proszę, aby były one czyste i wysłane w kopercie.
tabibito
Miłośnik skrzynki pocztowej

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez DwaWilki » 2012-04-01, 16:21

[dobre]
kartkolotek = dwa albumy na samym dole oznaczone 'for trade'
otrzymane w kilku albumach
polskie faves | faves picassa | więcej favów
Jeśli wysyłasz kartkę z favów, nie musisz już sprawdzać w otrzymanych, zawsze są aktualne.
DwaWilki
wilcze stadostyki

Podziękował : 1224 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postprzez Spiaca » 2012-04-05, 15:28

Kilka dni temu w watku o otrzymanych kartkach nayanka pisala, ze dostala jakis badziew nie kartke, no i bylo to zgloszone do administracji PC. Musze powiedziec, ze administracja odpisala szybciej, niz sie spodziewalam.

Sam list do nich wygladal tak:

Hello,

I would like to tell you about a card I received and ask for your help.
I received something, that is definitely not a postcard, and I am so disappointed, that I do not feel like registering it. It seems to be an ad card, however the paper is very thin, almost like a regular copy paper and the card itself does not contain anything of interest. I have scan of the card, and you can see both sides of the card here:
http://www.fotosik.pl/pok...dbb061f77a.html
[link do drugiej strony kartki byl wyslany a tutaj usuniety]

I have been mailing regular post cards myself, and I always try my best. Please believe me that I appreciate the effort someone took to mail that card to me, however, my disappointment is so vast that I just can't register it.

I am not sure how you can help me in that matter, but I felt obligated to notify you that I received card and made a decision to not register it. Maybe the person who send me this card is new to postcrossing and does not know what to send, maybe this is a person who has been sending nice cards and I am an exception, or maybe this person has been sending cards like this all the time? I may only wonder.

I would appreciate you looking into this matter and I will follow any advise I receive from you.

Sincerely,

imie i nazwisko
(nayanka)

Odpowiedz ktora przyszla z administracji byla nastepujaca:

"You did the right thing, which was to write to us so that we can check
the problem out.

On top of the quality issue, to me this seems like a pricelist for the
person's shop... This kind of advertising it not encouraged in
Postcrossing at all, so I'll send them an email and ask them to send
you another card.

Sorry for your bad experience, and I hope you are not discouraged from
continuing to participate in Postcrossing because of it."

Czyli nadawca dostal [bije młotem] mlotem po glowie, bo mialo byc batem po plecach, ale nie mam ikonki odpowiedniej i ma powiedziane ze ma wyslac kartke odpowiednia.

Ale ze nadawca jest uparta bestia, to wystosowal wiadomosc do nayanki i zamiast grzecznie przeprosic, to sie glupio tlumaczy:

"Hello.
about postcard you received KR-XXXXX
It's a designed postcard.
a Design work for Seoul Design Festal 2011, & funded by Gang Nam District office.
Ea. postcard sold .50 Euro last year. All benefit goes poor students' study aid
It's up to you register card or not.
but it's a designed postcard.
I sent it because I feet it fits in various situations from common life.
I am sorry to hear that you don't like my postcard. I received many different postcards, some I like some I dislike.
You sent and received many postcards also. Some likes some dislike.
I hope that all you sent people around the world like them.
thanks
Arnie"

Arnie wysyla same badziewne kartki i mysle ze do nayanki nie wysle juz drugiej kartki a jak wysle to wysle badziew tak czy siak, bo on tylko takie wysyla. Ja zachecam do zglaszania takich do administracji, bo gdyby kazda osoba co dostala badziew od Arniego go zglosila, to on pewnie mialby juz list z podziekowaniami za zabawe od administracji i wywalony profil w powietrze.
Tym samym nayanka jest rozgrzeszona i z czystym sumieniem moze kartki nie rejestrowac i wyrzucic do smieci.

Gratulacje dla nayanki, pierwsza odwazna!

No to co, tyle namawiania starczy, nie [wink]
*Fav Picassa||*od was otrzymane ||* PRL otrzymane ||Profil PC ||
NIE SWAPUJE
"wnerwia mnie to, że lubie monte, a ono jest drogie" --> kazda przyjazn ma swoja cene ;D
Spiaca
Administrator
Administrator

Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy

Postprzez nayanka » 2012-04-05, 20:02

Gdyby nie ciocia śpiaca to by nic z tego nie było ;D
Nie wysyłam za granicę.

favy z z Polski*favy Flickr* kartkolotek-swap*przyszło pocztą
nayanka
Pocztówkocyty we krwi

Podziękował : 43 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Postprzez DwaWilki » 2012-05-05, 11:04

Wreszcie dostałam odpowiedz na maila z 26 kwietnia w sprawie tego czegoś:
http://postcrossing.com.pl/rejestrowac- ... htm#125121

Napisałam tak (koniec zerżnięty ze Spiacej [u] )
Dear Postcrossing Staff,
I've registered all the postcards that I've received so far through postcrossing regardless of whether I liked them or not. Today, however, I've received something that imho stretches the concept of a postcard too far.
It has reached me through mail but it's the only thing it has in common with a postcard.
It is a leaflet, and a reused one at that - hence the stamps stuck under the address not above - to cover the original, most probably the senders own, adress.
I strongly feel it should not be registered as sending one's unwanted junkmail should not be encouraged in postcrossing. It spoils the experience so. But of course I will follow any advice I receive from you in this matter.
I have scanned both sides for your information
frontside:
[link]
backside:
[link]

I would appreciate you looking into this.

Sincerely,

Odpowiedz jest krótka i zwięzła. Ale myślę, że oznacza, że nie muszę tego rejestrować :p

Hi Kasia,

Thank you for your email. We'll get in touch with the user.

Kind regards,

[oc]
kartkolotek = dwa albumy na samym dole oznaczone 'for trade'
otrzymane w kilku albumach
polskie faves | faves picassa | więcej favów
Jeśli wysyłasz kartkę z favów, nie musisz już sprawdzać w otrzymanych, zawsze są aktualne.
DwaWilki
wilcze stadostyki

Podziękował : 1224 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Re: Rejestrowac czy nie? Zglaszac do Administracji! :)

Postprzez ladymanson » 2013-09-20, 22:43

Nie miałam pojęcia, że to można zgłaszać. Dobrze, że są takie dobre dusze, które się dzielą wiedzą z innymi :-)
Sklep z pocztówkami
http://www.facebook.com/PostcardShop
http://www.nomoreemptymailbox.blogspot.com
ladymanson
ma zapas kartek

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
  • Strona WWW

Odpowiedz
Strona główna forum

Powrót do PORADNIKI