POSTCROSSING.com.pl

Pierwsze forum polskich postcrosserów

Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

• Strona główna forum ‹ Postcrossing ‹ MAM PROBLEM... ‹ PORADNIKI
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
  • FAQ
  • Zarejestruj
  • Zaloguj

Porady cioci Spiacej

Odpowiedz

Postprzez Bruno Cybulski » 2012-03-30, 21:14

Spaica - może stanowisko moderatora działu poradniki? Żebyś mogła systematyzować posty w swoi poradniku? :D
Agencja Reklamy Praeco.pl - grafiki, wydruki, strony www, reklama w radiu i internecie.
Bruno Cybulski
Założyciel
Założyciel

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Postprzez Spiaca » 2012-03-30, 22:13

Bruno! Ja bardzo dziekuje za zaufanie, ale ja spamer jestem, i jak nie bede czula nad soba bata to was tutaj wszystkich przegadam i zagadam ;D

Ja juz teraz sie boje ze lada chwila dostane [nawala krzesłem] od Aty.

Juz kiedys bylam moderatorem na forum, moja kariera 1 dzien trwala i mnie wywalili [bije młotem]
*Fav Picassa||*od was otrzymane ||* PRL otrzymane ||Profil PC ||
NIE SWAPUJE
"wnerwia mnie to, że lubie monte, a ono jest drogie" --> kazda przyjazn ma swoja cene ;D
Spiaca
Administrator
Administrator

Ostrzeżenia: 1
Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy

Postprzez Bruno Cybulski » 2012-03-31, 11:55

a przestań :P
damy radę jakoś...
oprócz tego planujemy dział anglojęzyczny dla ewentualnych obcokrajowców odwiedzających nasze forum i tutaj też byś się bardzo przydała :)
Bruno Cybulski
Założyciel
Założyciel

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Postprzez beapac » 2012-04-24, 08:13

No to ja mam taki problem.
Mam dwie kartki expired, minęło trzy miesiące. Jak napisać do użytkowniczek wiadomość z grzecznym zapytaniem co słychać w temacie. W stylu, że mi smutno, bo to były moje pierwsze wysłane pocztówki. Nie chcę być nachalna i żądać zarejestrowania ID, ale też nie mam zamiaru wysyłać ponownie. Liczę na to, że po delikatnym przypomnieniu kartki cudownie odnajdą się albo "właśnie dojdą".

Nie bardzo mam pomysł nawet jak to zredagować po polsku :(

W pierwszym przypadku pani z holenderskiej czołówki, ma tyle kartek, że pewnie moja gdzieś jej umknęła. W drugim dziewczyna z USA przez te trzy miesiące zalogowała się tylko raz, może jej się znudziło, może się wyprowadziła.

I jeszcze językowy drobiazg, czy taki opis jest poprawny:
Hans XX (1800-1890) German painter. Czy powinno być a German painter. Czy na pewno ma być wielka litera w określeniu narodowości, i czy wielka litera w thank You jest dużym błędem, bo jakoś nie mogę uwolnić się od kopiowania polskiej formy grzecznościowej.

Z góry dziękuję Thank You Ciociu :)
beapac
ma zapas kartek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez kesja » 2012-04-24, 12:30

a German painter bo to jeden z wielu, nazwy narodowości piszemy w j. ang z wielkiej litery
thank you bez wielkiej litery, to wyłacznie polska forma grzecznościowa
"KOTY, KOTY SĄ MIŁE" - powiedział Śmierć / Terry Pratchett

favy na PC
kesja
Loterianka

Podziękował : 658 razy
Otrzymał podziękowań: 173 razy

Postprzez Spiaca » 2012-04-24, 14:54

ok, to zebym mogla cos sklecic, powiedz mi czy masz skany tych kartek ktore sa expired? Jesli nie, pamietasz co one przedstawialy? Podpisalas sie nickiem czy imieniem?

W ogole to fajnie by bylo jak bys w profili dopisala swoj nick z PC albo dolaczyla link, bo szukalam Cie tam i nie znalazlam, wiec musze pytac ;)

Odnosnie niemieckiego malarza powiedziala kesja
a odnosnie pisania you z duzej litery, to tak, jest to duzy blad; piszemy you z malej.
NIE SWAPUJE
"wnerwia mnie to, że lubie monte, a ono jest drogie" --> kazda przyjazn ma swoja cene ;D
Spiaca
Administrator
Administrator

Postprzez beapac » 2012-04-24, 16:54

Spiaca napisał(a):ok, to zebym mogla cos sklecic, powiedz mi czy masz skany tych kartek ktore sa expired? Jesli nie, pamietasz co one przedstawialy? Podpisalas sie nickiem czy imieniem?

Ok.
Kartka do Holandii ma skan, był to malowany portret dziewczynki.

Do USA bez skanu - wieczorny widok mojego miasta z sylwetką pomnika Kościuszki i kilka słów o tym, że Kościuszko i Pułaski byli bohaterami Polski i Stanów Zjednoczonych.

W obu przypadkach napisałam swoje imię na początku i że jestem nowym użytkownikiem postcrossing, przesyłam pocztówkę z ...

Spiaca napisał(a):W ogole to fajnie by bylo jak bys w profili dopisala swoj nick z PC albo dolaczyla link, bo szukalam Cie tam i nie znalazlam, wiec musze pytac ;)

Zmieniłam nick, link jest w którymś z postów loteryjnych, ale wyślę Ci na priw z wyjaśnieniem dlaczego.

Spiaca napisał(a):Odnosnie niemieckiego malarza powiedziala kesja
a odnosnie pisania you z duzej litery, to tak, jest to duzy blad; piszemy you z malej.

Już poprawiłam opisy :)
beapac
ma zapas kartek

Postprzez Spiaca » 2012-04-24, 17:24

beapac napisał(a):
Ok.
Kartka do Holandii ma skan, był to malowany portret dziewczynki.

Do USA bez skanu - wieczorny widok mojego miasta z sylwetką pomnika Kościuszki i kilka słów o tym, że Kościuszko i Pułaski byli bohaterami Polski i Stanów Zjednoczonych.

W obu przypadkach napisałam swoje imię na początku i że jestem nowym użytkownikiem postcrossing, przesyłam pocztówkę z ...

No to jedziem, w obu wiadomosciach w subject wpisz: lost card?

do Holandii:

Hello,

I would like to ask you if you received a postcard from me. I mailed it a while ago and it has expired already. I am new to postcrossing and this was one of the first cards I mailed; it was with a painted portrait of a young girl. Would you please be able to check if it was received and let me know?
Thank you,
imie [nick z PC]

do US:

Hello,

I would like to ask you if you received a postcard from me. I mailed it a while ago and it has expired already. I am new to postcrossing and this was one of the first cards I mailed; it was with a night view of my city, [nazwa miasta] and statue of Kosciuszko. Would you please be able to check if it was received and let me know?
Thank you,
imie [nick z PC]

wg mnie, krotko, zwiezle i na temat, jesli kartki dostaly to powinny skojarzyc; jesli skojarza to zarejestruja [u]
NIE SWAPUJE
Spiaca
Administrator
Administrator

Postprzez kesja » 2012-04-24, 17:55

aby wszystko było perfetto ja bym tylko "already" przestawiła pomiędzy "has" a "expired" :P belferstwo się odezwało
"KOTY, KOTY SĄ MIŁE" - powiedział Śmierć / Terry Pratchett

favy na PC
kesja
Loterianka

Podziękował : 658 razy
Otrzymał podziękowań: 173 razy

Postprzez beapac » 2012-04-24, 18:06

Spiaca napisał(a):wg mnie, krotko, zwiezle i na temat, jesli kartki dostaly to powinny skojarzyc; jesli skojarza to zarejestruja

Super. Dzięki.
Wiadomości poszły, jeżeli dostanę odpowiedź zapewne jeszcze poproszę o pomoc [h]
beapac
ma zapas kartek

Postprzez Spiaca » 2012-04-24, 18:07

kesja napisał(a):aby wszystko było perfetto ja bym tylko "already" przestawiła pomiędzy "has" a "expired" :P belferstwo się odezwało

hehehehehe

A tak wiedzialam, ze ktos to wylapie i already na koncu zdania jest u mnie nagminne, nawet mnie syn juz poprawia. Mam jeszcze kilka swoich nawykow, ale to z czasem sie nimi pochwale ;D
NIE SWAPUJE
Spiaca
Administrator
Administrator

Postprzez Hedonic » 2012-05-01, 16:44

Serio nie wiedziec co pisac na kartkach?:> Ja tam zawsze coś o sobie napiszę jesli kartka żywcem nie jest jakas tematyczna czy turystyczna ;) jesli takowa jest z jakims widoczkiem czy atrakcją to sie pisze o niej lub co warto w Polsce zobaczyc..:) jakies pozdrowienia itp i się kartka wypelnia ;)
http://hedonic-postcards.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/hedonic-postcrossing/
http://www.postcrossing.com/user/Hedonic
http://www.youtube.com/user/HedonicPostcards/videos
Hedonic
Pocztówkocyty we krwi

• Strona WWW

Postprzez sayaha » 2012-05-01, 17:11

Ja piszę zależy co chcą wiedzieć, gorzej jak mają marnie wypisane wymagania. Na takie okazje mam wystosowane formułki. Jedną o mnie, drugą o Polsce. Czasem jak sobie czytam tą o Polsce to sobie myślę "cholercia, fajna ta Polska, chciałabym tu mieszkać" a potem patrzę za okno i zdaję sobie sprawę, że trochę przekoloryzowałam :))
Profil PC||Blog||Na wymianę||Polskie favy
sayaha
wie, gdzie jest poczta

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
  • Strona WWW

Postprzez samlanka » 2012-06-19, 15:46

sayaha napisał(a):Czasem jak sobie czytam tą o Polsce to sobie myślę "cholercia, fajna ta Polska, chciałabym tu mieszkać" a potem patrzę za okno i zdaję sobie sprawę, że trochę przekoloryzowałam :))

A może nam powiesz co piszesz o tej naszej ukochanej Polsce co Cię wprowadza w taki zachwyt? Ja z pisaniem o Polsce mam zawsze problem. :(
samlanka
Pocztówkocyty we krwi

Postprzez skalpel » 2012-06-19, 18:08

samlanka napisał(a):A może nam powiesz co piszesz o tej naszej ukochanej Polsce co Cię wprowadza w taki zachwyt?

Przyroda: Puszcza Białowieska, Mazury, Tatry, Bieszczady
Historia: Bitwa pod Grunwaldem, Konstytucja 3 Maja, Cud nad Wisłą, Monte Cassino, Dywizjon 303, Solidarność
Polacy: Kopernik, Chopin, Lem, papież, Brzeziński, Wałęsa, nasi sportowcy, filmowcy

A to tylko pierwsze co przychodzi mi do głowy. Jakoś nigdy nie miałem problemów z pisaniem na kartkach o Polsce, mamy sto milionów powodów dla których możemy być dumni z naszego kraju :)
skalpel
ma zapas kartek

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz
Strona główna forum

Powrót do PORADNIKI