Planuję kupić sobie parę znaczków tutaj:
http://filatelistyka.poczta-polska.pl/850,35,18
i mam głupie pytanie...
Czy one kiedyś przestają być ważne?
Żeby się nie okazało, że kupię znaczek za 3zł, nakleję na pocztówkę i mi nie uznają, bo 'coś tam'. Bo one chyba kiedyś wychodzą z obiegu, prawda? I co, jeśli wyjdą, zanim je wyślę?
/// BTW, właśnie odkryłam tam znaczek z WIESŁAWĄ Szymborską...
Definitywnie świetne są te znaczki, moją uwage przykuly najbardziej te z Wojny Obronnej oraz 80-lecia strazy granicznej, ze wzgledu na naszego Polskiego Orzełka :)
A te znakami zodiaku były kiedys baaaardzo popularne, jeszcze je pamietam, wiec chyba daty waznosci nie mają
Kurcze no....chyba sama musze sie rozejrzec za jakimis 'tubylczymi' fajnymi znaczkami.
_________________ Człowiek boi sie czasu - Czas boi sie piramid
Nie ma czegoś takiego jak ustalony z góry termin ważności znaczków, co nie oznacza oczywiście, że wszystkie ważne będą w nieskończoność. Poczta sukcesywnie wycofuje najstarsze znaczki ogłaszając ich "wyjście z terminu". Np. te ze znakami zodiaku w większości zostały już wycofane, funkcjonują jeszcze tylko jakieś niedobitki, których wartość rynkowa odpowiada jeszcze tej nominalnej.
Kiedyś na poczcie widziałem ogłoszenie w stylu: "Informujemy, że z dniem XX.XXXX z obiegu zostają wycofane znaczki następujących wzorów:..." I tutaj były pokazane o które dokładnie to znaczki chodzi.
Czy one kiedyś przestają być ważne?
Żeby się nie okazało, że kupię znaczek za 3zł, nakleję na pocztówkę i mi nie uznają, bo 'coś tam'. Bo one chyba kiedyś wychodzą z obiegu, prawda? I co, jeśli wyjdą, zanim je wyślę
Jeśli planujesz kupić zapas na 10 lat to faktycznie możesz się przeliczyć
Ustawa o prawie pocztowym mówi ogólnie o prawie Poczty Polskiej do emisji i wycofywania z obiegu znaczków pocztowych.
Najmłodsze z wycofanych znaczków są z 1999 roku, tak więc ładnych parę lat musi minąć nim jakiś znaczek będzie wycofany.
W sklepie internetowym są w sprzedaży wycofane znaczki, ale dla celów filatelistycznych.
Zobaczyłem tą stronkę ze znaczkami i sobie postanowiłem je kupić - rzadko można trafić na takie okazy w urzędzie pocztowym - ale w internecie jest ich masę
Najbardziej podobają mi się te z Eurobasketem i Światowym Dniem Poczty
Ja się właśnie przymierzam do zakupu abecadła, impresjonizmu, Braille'a, Tytusów i kilku historycznych ('89, '39), śliczne są. Szkoda, że nie ma większego wyboru w mniejszych nominałach - nigdy nie zaponę listu od kolegi z Niemiec, który zakleił większość koperty B5 znaczkami, a każdy był inny :)
_________________ Teraz obaj usiłowali na nowo odnaleźć siebie i swoje miejsce w świecie.
Fantastyka naukowa była im w tym wielką pomocą.
Owszem, nieużywane. A ja mam inne pytanie: czy my mamy w Polsce coś takiego jak maxicards? Czyli kartki już z wliczoną kwotą wysyłki, ze stemplem i znaczkiem nadrukowanym na froncie kartki? Coś takiego jak te: http://picasaweb.google.c...icardsReceived#
_________________ Teraz obaj usiłowali na nowo odnaleźć siebie i swoje miejsce w świecie.
Fantastyka naukowa była im w tym wielką pomocą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum