Zupa z rybnymi frykadelkami
1/2 litra wody, 3 szt. ziemniaków, po 1/2 marchewki i korzenia pietruszki, 1 liść laurowy, 1 cebula, czarny pieprz i sól do smaku.
Do farszu
400 gram sardyneli albo sardynek, 1/2 stołowej łyżki masła śmietankowego, 1 cebula, 1/2 jajka, pieprz mielony i sól do smaku.
Do wrzącej wody włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i gotować 15-20 minut.
Dla przygotowania frykadelek filety ryby, zrumienioną na brązowo (dosłownie w przepisie jest paloną) cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. W otrzymaną masę wlać pół jajka, roztopione masło śmietankowe, dodać trochę wody, pieprz mielony i sól. Wszystko dobrze wymieszać, zrobić frykadelki w kształcie małych kulek.
Frykadelki włożyć do zupy, dodać cebulę, przyprawy i gotować 20 minut.
Podając do stołu zupę posypać drobno pokrojoną zieleniną.
I ode mnie: SMACZNEGO