MOJE ULUBIONE KARTKI: widokówki z widokami miast i miejscowości
Wiek: 27 Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 116 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-03-07, 21:43
greyboy napisał/a:
jestem pod wrażaniem a także w niemałym szoku jak można było doprowadzić do takiej ruiny w przeciągu 25 lat,
Czy mogę wkleić zdjęcia na mojego bloga: http://polandthereandbackagain.blogspot.com/
Skany pocztówek jak najbardziej, zdjęcia współczesne nie są moje, tylko wklejone z sieci.
Pisałem już o tym w wątku "Widokówki - sklepy internetowe, wydawcy itp.", ale napiszę i tu
Kartki z PRL'u są świetne. Na niektórych widać ówczesną brutalną prozę życia. Ale ostatnio okropnie spodobały mi się zdjęcia Polskiej Agencji Prasowej z tamtych czasów. Są to świetne ujęcia. Np. poniżej samochód warszawa jako taksówka przez zatłoczonym dworcem zagranicznym. Niby proste zdjęcie, ale wiele mówi. Chcę takie pocztówki wysyłać amerykańcom czy żabojadom, może się czegoś dowiedzą o historii :)
MOJE ULUBIONE KARTKI: widokówki z widokami miast i miejscowości
Wiek: 27 Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 116 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-03-08, 21:26
Super! Takie foty wiele mówią o tamtych czasach, można zobaczyć jak ludzie się ubierali, jakie natężenie ruchu było na ulicach, jakoś tak czyściej te ulice wyglądały niż teraz. Jak znajdę więcej czasu to wkleje więcej pocztówek z tych czasów.
P.S. znalazlem kilka roznych dat zwiazanych z pierwsza widokowka. Problem polega na tym, ze Frederiksberg i Kopenhaga to dwie oddzielne komuny/gminy chociaz prawa strona tej samej ulicy moze nalezec do Kph a lewa do Frederiksberg
Zaraz mi się przypomina historia kiedy kupowaliśmy pierwszego malucha i tata chwalił się w pracy, że niedługo odbiera z fabryki. Taty kolega spojrzał na Niego z pogardą i manią wyższości po czym powiedział: "Ja mam furę z zachodu"- po pracy wsiadał do trabanta. No ale liczyło się że zachodnia marka hehehe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum