| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj | Album | Download |

Poprzedni temat «» Następny temat
Ostatnio obejrzany film
Autor Wiadomość
pasazerka 
Pocztówkocyty we krwi
a świat na wyciągnięcie ręki

MOJE ULUBIONE KARTKI: zamki, góry, zabytki, cityview, pociągi!
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 2010-05-13, 11:03   

Ostatnio oglądałam "Seks w Brnie", którego oryginalny czeski tytuł to "Nuda w Brnie", ale z z seksem w tytule więcej Polaków obejrzało pewnie. Film jest typowo czeski, z dystansem do siebie, do narodu, do kraju. Opowiada o parze opóźnionych w rozwoju młodych ludzi, którzy przygotowują się do swojego pierwszego razu. Fajny, lekki film, ale jako jeden z nielicznych czeskich filmów nie zapada specjalnie w pamięć. Ot, był i tyle.

A wczoraj natomiast oglądałam "Dzienniki motocyklowe" opowiadające o podróży młodego Che Guevary razem ze swoim przyjacielem przez całą Amerykę Łacińską na motorze. Bez jedzenia, pieniędzy a w końcu i namiotu oraz motoru. Historia jest oparta na autentycznej historii oraz zapiskach Che i pokazuje moment zwrotny w jego życiu, moment, który zadecyduje o jego późniejszej karierze jako rewolucjonista. Świetne latynoskie widoki, dobrze pokazana kultura Amerykanów i fantastyczne i przekonujące kino drogi. Polecam ;-)

Pscolka_jo 
z pocztą za pan brat
WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE

MOJE ULUBIONE KARTKI: statki, samoloty pasażerskie, książki, zamki, kawa, koty, pszczółki, nightview, different
Wysłany: 2010-05-14, 23:07   

Właśnie obejrzałam z przyjaciółmi "Nostalgię anioła". Niestety muszę przyznać, że nie porwał mnie całkowicie. Fabuła ciekawa, fantastyczny obraz innego świata. Podobała mi sie obsada. Co do technicznych spraw film jest udany. Aczkolwiek zabrakło mi tego czegoś... tego, co pozwala na te 2 godziny rozdziawić usta i zapomnieć o otaczającym nas świecie.

Podobało mi się ujęcie rozpaczy rodziny. Sceny, gdy matka histerycznie płacze, czy ojciec rozbijający swoja kolekcje statków w butelkach, są dla mnie najlepsze.

Mimo braku zachwytu z mojej strony, bardzo polecam :)

hsz 
z pocztą za pan brat
Simsalbimbamba Saladu Saladim

MOJE ULUBIONE KARTKI: folklor, religia, tradycja
Wysłany: 2010-05-15, 00:22   

Ja ostatnio to byłam z koleżanką w kinie na koreańskim filmie "Pani Zemsta". Ciekawe doświadczenie :mrgreen:

Rose 
zbiera na znaczki

MOJE ULUBIONE KARTKI: retro, etniczne, koty, Azja, czarno-białe
Wysłany: 2010-05-17, 15:19   

To i ja się dopiszę, jako absolutna maniaczka filmów wszelakich.

Ostatnio obejrzałam w końcu "Memento" w reżyserii Christophera Nolana ("Dark Knight", "The Prestige" - mówi samo za siebie). Chociaż nie przepadam za filmem noir, wprasowało mnie w fotel. Przede wszystkim historia rozgrywa się w odwrotnym porządku, więc fabuła przypomina układankę - a rogi i kawałki nieba, czyli najbardziej frustrujące elementy, serwują ci tutaj na samym końcu :lol: Świetne zdjęcia, przy okazji, i w ogóle bardzo sugestywna atmosfera, ciężka, duszna, nieprzyjemna, bo film traktuje o zemście. Polecam.

Filmy dokumentalne też się liczą? iplex.pl wrzucił ostatnio kilka ciekawych tytułów w ramach "Planet Doc Review" i chociaż na "Zatokę delfinów" czy "Yes-Men" przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać, to na razie obejrzałam "W górę Jangcy", "Przeznaczone do burdelu" (jeśli rusza Was wyjątkowo mocno krzywda dzieci, nie polecam) i "Wiek głupoty". Ze wszystkich trzech najbardziej podobał mi się "W górę Jangcy" - kameralna, powolna, bardzo autentyczna opowieść o tym, jak budowa Tamy Trzech Przełomów w Chinach wpływa na życie okolicznych mieszkańców. Po obejrzeniu tego filmu przyrzekłam sobie nigdy, przenigdy nie jeździć na wycieczki zorganizowane... :-( A "Wiek głupoty" przemówi pewnie do tych z Was przejętych szczególnie problemem globalnego ocieplenia i zmian klimatu. Aż ciarki idą!

Jestem też "na świeżo" po "Iron Man 2" i przyznam, wbrew chyba dość powszechnej opinii, że sequel nie jest dużo gorszy od pierwszej części. Nie brakuje ani akcji, ani humoru, jedyne uwagi można mieć co do samych bohaterów - niektórzy są niemiłosiernie jednowymiarowi. No i Scarlett Johansson... (westchnienie) Przepraszam, ale nie trawię. W sumie to moim zdaniem solidny film akcji i w cyklu Marvela stawiam go dość wysoko - na pewno ponad "Spidermanem", "Ghost Riderem" czy "Hulkiem", ale jednak ciut niżej niż część pierwsza.

JogiFan 
zbiera na znaczki

MOJE ULUBIONE KARTKI: City views, Buddha, map cards etc
Wysłany: 2010-05-17, 17:34   

Ja ostatnio tzn wczoraj :mrgreen: , oglądałam horror japoński - "Ringu" :-) . Uwielbiam filmy a raczej horrory z Azji. "Ringu" już widziałam kilka razy ale ponieważ darzę go ogromnym sentymentem (od niego zaczeła się moja miłość azjatyckimi straszakami :-D ) i mogę go ogladać co jakiś czas i jeszcze nigdy mi się on nie znudził ;-)

Rose 
zbiera na znaczki

MOJE ULUBIONE KARTKI: retro, etniczne, koty, Azja, czarno-białe
Wysłany: 2010-05-17, 19:53   

JogiFan - jeśli lubisz kino azjatyckie, to może zrobimy sobie kiedyś we Wrocławiu mały festiwal? ;-)

ebcia 
wie, gdzie jest poczta

MOJE ULUBIONE KARTKI: widoczki (pojedyncze <3), zwłaszcza nocne lub o zachodzie słońca; ludzie
Wysłany: 2010-05-27, 23:23   

Wczoraj "Odlot". Śliczna bajuchna. Miałam tu pisać coś więcej, ale mi z głowy wyleciało. Jak nie widzieliście, polecam :)

JogiFan 
zbiera na znaczki

Wysłany: 2010-06-09, 15:23   

Rose napisał/a:
JogiFan - jeśli lubisz kino azjatyckie, to może zrobimy sobie kiedyś we Wrocławiu mały festiwal? ;-)

Pewnie,że można :-D .

Swoją drogą szkoda,że tak mało popularne są horrory z Azji w Polsce :-/ . Napewno miałyby wielu odbiorców u nas w kraju :roll:

Pscolka_jo 
z pocztą za pan brat
WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE

MOJE ULUBIONE KARTKI: statki, samoloty pasażerskie, książki, zamki, kawa, koty, pszczółki, nightview, different
Wysłany: 2010-06-09, 16:57   

JogiFan napisał/a:
Swoją drogą szkoda,że tak mało popularne są horrory z Azji w Polsce :-/ .

To prawda, niektóre są na prawdę dobre. Przy Japońskiej wersji Klątwy było strasznie... ;)

Cleo 
Administrator
Queen Of Egypt

MOJE ULUBIONE KARTKI: B&W, Historyczne, Kawa, Anioły, Maski, Ludzie, Cleopatra Wielka, zdjęcia Anne Geddes, Egiptologia, Mapy, Dita von Tesse...

Wysłany: 2010-06-09, 17:33   

Pscolka_jo napisał/a:
Klątwy

Po tym filmie przez rok czasu dochodziłam do siebie. Nadal jak zasypiam sama w ciemnym pokoju i słyszę jakieś hałasy wyobrażam sobie bladą postać w czarnych włosach wyciągającą do mnie ręke :mrgreen:

Blog

for trade

photography

laaraine 
zbiera na znaczki

MOJE ULUBIONE KARTKI: dzieci, widoki, tańczący ludzie, black&white
Wysłany: 2010-06-10, 08:57   

Wczoraj oglądałam świetną komedię, starą jak świat, ale co tam :D
Pacyfikator. Kurczę, kocham jak w komedii są dzieci :D no i Van Diesel :roll:

ebcia 
wie, gdzie jest poczta

MOJE ULUBIONE KARTKI: widoczki (pojedyncze <3), zwłaszcza nocne lub o zachodzie słońca; ludzie
Wysłany: 2010-06-10, 09:17   

laaraine napisał/a:
Pacyfikator

haha ^^ lubię ten film ^^

Cleo 
Administrator
Queen Of Egypt

MOJE ULUBIONE KARTKI: B&W, Historyczne, Kawa, Anioły, Maski, Ludzie, Cleopatra Wielka, zdjęcia Anne Geddes, Egiptologia, Mapy, Dita von Tesse...

Wysłany: 2010-06-10, 11:21   

laaraine napisał/a:
Van Diesel :roll:

Ulallala :roll: to dopiero ciacho ( jako nieliczny z "mięsiaków" mi się podoba)

Blog

for trade

photography

JogiFan 
zbiera na znaczki

Wysłany: 2010-06-15, 18:10   

Pscolka_jo napisał/a:

To prawda, niektóre są na prawdę dobre. Przy Japońskiej wersji Klątwy było strasznie... ;)

Dokładnie :mrgreen: . Pierwszy raz jak oglądałam japońską wersję Klątwy i zobaczyłam końcową scenę z Kayako jak otwiera te przekrwione oczy to o mało z krzesła nie spadłam :lol:

get_me_out 
wie, gdzie jest poczta
i ciągle nie ma pieniędzy

MOJE ULUBIONE KARTKI: widokówki (miasta, krajobrazy), owoce, Kaj Stenvall... w zasadzie lubię wszystko poza ad-cards i quasi-śmiesznymi pocztówkami
Wysłany: 2010-06-15, 23:08   

A ja oglądałam wczoraj wieczorem "Wciąż ją kocham" [Dear John] (nie pamiętam nazwiska, ale gra tam koleś ze "Step Up"), film na podstawie książki N. Sparksa, więc z założenia płaczliwy. Jak się rozpłakałam gdzieś w połowie, tak nie mogłam przestać :mrgreen: Jak ktoś lubi płaczliwe filmy o miłości, to polecam :-)

Odpowiedz do tematu