Podobnie w zeszłotygodniowej Angorze, tyle, że było o ofiarach katastrof lotniczych.
Mam w zwyczaju niejako wczuwać się w książkę. Boję się, że niektóre fakty będą niezbyt przyjemne i mogę popaść w jakiś rodzaj paranoi. Na razie zaczynam "Nieznośną lekkość bytu" Kundery (bohatera mojej prezentacji, ale akurat tej książki nie chciałem zawrzeć w bibliografii).
Po najeździe na bibliotekę wyłowiłam 3 książki, które mam nadzieję okażą się ciekawe.
Tak więc mam: Tylko ty możesz uratować ludzkość - Pratchett'a (bo lubię;), Taniec Czarownic - J.Gregson (bo ponoć oparte na autentycznych wydarzeniach) i Imiennik - Jhumpa Lahiri (bo gdzieś na blogu czytałam jej dobrą recenzję;)
Jak przeczytam dam znać co i jak.
_________________ "Methinks, I see... Where??? In my mind`s eyes..."
Shakespeare
MOJE ULUBIONE KARTKI: widoczki (pojedyncze <3), zwłaszcza nocne lub o zachodzie słońca; ludzie
Wiek: 21 Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 151 Skąd: Paskuda z Południa
Wysłany: 2010-05-24, 18:19
J. napisał/a:
Po najeździe
na moje szafki mam na razie 43 pozycje do czytania.
To jedno z moich uzależnień- kupowanie książek, czasem bez zaglądania do nich w ogóle później. Postanowiłam z nim zerwać i dopóki nie przeczytam tych wszystkich nieczytanych, nie mogę sobie kupić nowej. Trzymajcie kciuki xD
Zaczęłam od "Mikołajka" i pluję się teraz, że wcześniej tego nie zrobiłam. Cudowne!
I przy okazji polecam film o tym samym tytule:> Świetny jest
Uwielbiam Kleofasa:D
_________________ "Methinks, I see... Where??? In my mind`s eyes..."
Shakespeare
na moje szafki mam na razie 43 pozycje do czytania.
To jedno z moich uzależnień- kupowanie książek, czasem bez zaglądania do nich w ogóle później. Postanowiłam z nim zerwać i dopóki nie przeczytam tych wszystkich nieczytanych, nie mogę sobie kupić nowej. Trzymajcie kciuki xD
Skąd ja to znam.. :) Mi nigdy nie wychodzi, ale może ty tego niemożliwego dokonasz, zgodnie z prośbą trzymam za ciebie kciuki xD
MOJE ULUBIONE KARTKI: widoczki (pojedyncze <3), zwłaszcza nocne lub o zachodzie słońca; ludzie
Wysłany: 2010-05-24, 23:07
Nie wiem, czy to dobry temat, ale "kłócę" się z chłopakiem i chciałabym poznać zdanie innych osób. Pozwólcie, że zacytuję mój post z innego forum:
Cytat:
Pisarstwo jest talentem czy rzemiosłem? Czy można nauczyć się pisać? Czy, jeśli będzie się próbowało pisać, to z czasem, biegiem miesięcy, lat, stworzy się coś, hm, wspaniałego, epickiego? A może to właśnie tylko kwestia "się ma" albo "się nie ma" i nic nie możemy z tym zrobić?
Ja, osobiście uważam, że praktyka czyni mistrza. Owszem, talent jest potrzebny. Niektórzy rodzą się z lekkim piórem (no, dobra, przesada, że rodzą, ale od dziecka słowa przychodzą im z łatwością), innym idzie to gorzej. I właśnie jeśli mowa o tych, co mają "gorzej"- mogą wyćwiczyć w sobie dar do pisania, czy są z góry skazani na porażkę?
Piszcie :)
Będzie mi bardzo miło, jak coś od siebie dodacie na ten temat. :)
Według mnie trzeba mieć "to coś", talent, dar, jak zwał tak zwał. Oczywiście, każdego można nauczyć składać zdania. Ale tu potrzeba czegoś więcej. Jest spora różnica między artystą a rzemieślnikiem, między sztuką a produktem. Pisanie to nie sprzedawanie bułek w sklepie. Każdy może mniej lub bardziej udolnie opisać, no nie wiem, np. twarz staruszki. Z tym że ktoś jedynie wyuczony na tym poprzestanie. Będzie trzymał się reguł, narzuconych mu z góry zasad: "pisz tak i tak, wtedy to będzie dobre". Jakby za sztukę brali się sami wyćwiczeni rzemieślnicy, to po scenie w teatrze nadal lataliby faceci w damskich łaszkach, nie więcej niż 3 na raz Artysta sięga dalej, widzi więcej, tworzy coś nowego, przekracza jakieś granice. Tego się nie da nauczyć.
MOJE ULUBIONE KARTKI: dzieci, widoki, tańczący ludzie, black&white
Wysłany: 2010-05-25, 09:41
Nie czytałam żadnej książki od września - nie licząc podręczników i książek potrzebnych do ustnej - więc jak poszłam do biblioteki pierwszy raz po tak długim okresie nie wiedziałam w co ręce włożyć :)
Uznałam, że jak na początek przyda mi się coś relaksującego, nie wymagającego myślenia, ot, dobra książka do poduszki. Wybór stanął na 'Niani w Londynie', Melissy Nathan. Całkiem przyjemna książeczka, którą czyta się jakby oglądało się film.
Wysłany: 2010-05-25, 10:16
laaraine napisał/a:
Wybór stanął na 'Niani w Londynie', Melissy Nathan.
Ha, mam to na liście xD Po angielsku xD Może też się wezmę za przeczytanie jej xD
Wysłany: 2010-05-28, 10:40
Futbolowa napisał/a:
Polecam tego autora! Naprawdę dobrze pisze
zrobiłam sobie już zapas jego książek, czekają w kolejce i Gretkowską też przy okazji wypożyczyłam
get_me_out wie, gdzie jest poczta i ciągle nie ma pieniędzy
MOJE ULUBIONE KARTKI: widokówki (miasta, krajobrazy), owoce, Kaj Stenvall... w zasadzie lubię wszystko poza ad-cards i quasi-śmiesznymi pocztówkami
Wiek: 20 Dołączyła: 02 Kwi 2010 Posty: 115 Skąd: Bochnia / Kraków
Wysłany: 2010-07-17, 20:47
A ja czytam "Portret Doriana Graya" O. Wilde'a. Potem mam w planach któryś z kryminałów A. Christie (uwielbiam! lubię też filmy na podstawie jej książek o pannie Marple, szczególnie te najstarsze z lat 60.).
że też nie zauważyłam tego tematu wcześniej... kocham książki!
_________________ W świecie ludzi tylko subiektywność jest obiektywna(Woody Allen)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum