To pewnie skierowane do krajowych postcrosserów, ale może nie tylko. Jestem ciekawy co niektórzy przysyłając Wam kartki piszą o naszym kraju. Jakie mają o nas zdanie, wspomnienia? Czasem pewnie się tak zdarza: losują i "o Polska! To napiszę że..." Tak jak komuś taksówkarz napisał, że Polska to kojarzy się z Gdańskiem, Lechem Wałęsą i wódką :)
Mi np. zdarzyło się, że pisała fanka piłki nożnej z Roterdamu wspominając mecz jaki ten klub Feyenoord grał z Lechem Poznań- miło że pamięta.
Najczęściej też wspominane miasto to Kraków. W stylu byłem w Polsce, piękne miasto Kraków.
pasazerka Pocztówkocyty we krwi a świat na wyciągnięcie ręki
Ja trafiłam jedynie na kobietę z Indonezji, która mieszka w Kanadzie i Polskę kojarzy wyłącznie ze zdjęć brata, który był u nas na wakacjach w 2008 roku. Wiadomo, główny punkt programu - Kraków :)
Ja już wiele razy mile się zaskoczyłam ^^ Zastanawiające, że niektórzy uczą się polskiego - który na listach języków świata jest uznawany za "ekstremalnie trudny". Również napisała do mnie jedna Portugalka, która jedzie do Polski na wymianę studencką i pytałą czy w kwietniu będzie w Polsce śnieg i lód :P Dużo osób pisze o papieżu ... zwłaszcza Ci z Brazylii.
Ale już najbardziej zaskoczyła mnie pani z Holandii, którą wylosowałam ostatnio ... sami zobaczcie jej profil :) ( i nie chodzi tylko o " po polsku" i avatar )
o Polsce?
zaprzyjaźniłam się z Maximem, z Moskwy, singiel, prawnik i bardzo sympatyczny człowiek... kojarzy mu się Polska z... dobrze wykształconymi ludźmi, co mnie wbiło w ziemię. Maxim jednocześnie obalił mój stereotyp przepoconego Ruskiego, od którego jedzie na metr gorzałą i na pół przetrawionym czosnkiem (nie urażając nikogo), natomiast wyłonił mi się obraz faceta, o zapędach europejskich, który co jakiś czas podsyła mi rzeczy typu: mnatrioszka z Moskwy, w pachnącej kopercie, a w samym środku matrioszki.... (;-) ) pozostawię to dla siebie
teraz są w drodze jego fotki z obiektami z Moskwy, gdyż foci sporo:) znaczy fotografuje.
Genek - Polak, jak mniemam, powiedział, że moje miasto jest ładne i kojarzy mu się z Niepokalankami, których szukam (pocztówek oczywiście)...
Laura z UK, powiedziała, że zna kilku Polaków i są sumiennymi ludźmi, dobrym pracownikami. miłe.
mam też jedną opinię z Finlandii. chyba nas nie lubią? ale to pozostawię już dla siebie... chodziło o to, że tak to ujmę (jesteśmy bezguściem) ...
ktoś ten stereotyp musiał wyrobić... (ukłony dla Polonii fińskiej) ;-P
a poza tym, to miłe opinie Niemców, którzy pytają się o Kraków, i kilka osób z USA pytało się mnie, czy kojarzę takie miasto w Polsce, jak Kraków , bo byli na wakacjach przejazdem, bądź na wycieczce.
odpowiadam, że kojarzę, a jak!
A ja mogę poza Postcrossingiem? Bo przypomniało mi się coś :)
Otóż, w zeszłym roku na mojej uczelni pojawiły się Rosjanki z wymiany. I trafiły do nas na zajęcia z bardzo ekscentrycznym dziadkiem (wierzcie mi, świr, jakich mało), który powiedział im, że życiowym celem Polek jest znalezienie bogatego męża, bo nie chce im się pracować, tylko zakupy robić
Polska - wodka, Chopin i Polki ktore pracuja jako "hostessy" w Japonii.
Jak ostatnio powiedzialam jednemu znajomemu meza ze ja polka, to mnie uraczyl po polsku "kocham cie, dawaj d*py" ktorego to zwrotu sie nauczyl specjalnie dla polskich hostessek.
MOJE ULUBIONE KARTKI: retro, single view, b&w, UNESCO, ludzie w tradycyjnych kostiumach, krajobrazy
Wiek: 19 Dołączyła: 25 Gru 2009 Posty: 109 Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-01-08, 14:27
U mnie jedna osoba z Niemiec pisała, że była w Krakowie na wakacjach i bardzo jej się podobało, tak samo z panem z Ukrainy. Natomiast jedna rosjanka ma dziadka polaka i pisała, że na wakacje się tu wybiera
Kiedyś jeszcze jedna holenderka napisała, że w życiu nie podejrzewała, że Polska jest taka ładna
Tak jak komuś taksówkarz napisał, że Polska to kojarzy się z Gdańskiem, Lechem Wałęsą i wódką :)
to chyba ja
Miło jest jak ktoś z innego kraju pisze coś o Polsce, zwłaszcza że ja sam staram się rozsławiać nasz kraj na tyle ile mogę przedwczoraj, jak zatagowałem kogoś z Turcji, to mi odpisał że się bardzo cieszy, bo kocha Polskę!
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a na koniec pobije doświadczeniem.
Ale już najbardziej zaskoczyła mnie pani z Holandii, którą wylosowałam ostatnio ... sami zobaczcie jej profil :) ( i nie chodzi tylko o " po polsku" i avatar )
daj jej adres - zaskoczymy ją extra kartkami w nagrodę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum